Monday, June 30, 2008

Tambunan..Sehari and semalam jak sia balik..hahaha

Yang 28 hb baru2 ne, sia ada balik Tambunan bah. Firstly, sia memang nda mau balik Tambunan, sebab suda plan untuk pigi Labuan bah. Mau pigi meginum kunun di Labuan. Tapi p Labuan kansel la trus. Plan lagi mau pigi Kudat. Sia mau pigi Kudat hanya untuk jalan2 jak ambil angin Sebab kudat lawa bh. Tulah mau kunun pigi sana. Tapi kansel juga bah. Haha, adik sia yang menunggu sana pun, marah la kunun. Biar la, ..sori la k my brother…

Sia balik la kunun tambunan. Sia dari KK jam 1.30 petang. Naik bus la kunun. Kasian gia, miskin bah, belum mampu ambil kereta. So sepanjang perjalanan, sia menikmati udara segar dan sejuk bah,. Siuknya. Macam di new zealand plak. Sepanjang perjalanan pigi tambunan memang lawa. Kalo korang pencinta alam macam sia, memang kamu suka punya. Sia sampai tambunan kira2 jam 3.30 pm suda. Tapi tida sampai pekan la. Sebab tayar van pancit di sana Shell yang dakat simpang masuk Hospital bah. Haha..lama juga dia tukar. Nasip la ada my best buddy pigi ambil sia. My friend tu bawa sia pigi pekan la. Kami sampai saja pekan, ntah, mau pigi mana.

Mau balik pun , masih awal bah. So , sia cadangkan pigi sana TVRC la. Lama nda pigi sana bah pula. Perubahan tu, kurang saja yang berubah la. Tapi suasana dia masih cantik. First2, kami pusing2 TVRC. Pigi tingu2 haiwan. Ada la tu biawak, landak, burung helang, ular sawa…haha..puas tingu tu haiwan2..kami mau pula pigi tingu tu ikan2 di Kolam TVRC. Aduh, terpaksa naik jambatan gantung lagi. Sia ne memang pening kepala kalau naik jambatan gantung ne. time di tengah2 jambatan gantung, mau muntah rasanya, macam tu jambatan pun mau hanyut saja. Haha. Si fren ne pun, pigi kasi guyang2 tu jambatan. Kalau la sia jatuh pingsan time tu, ada la yang kana tumbuk ne.haha..kami pun trus masuk sana kolam ikan . Entrance Fee RM 2 untuk orang tempatan, RM 4 untuk foreigners, dan RM 0 untuk kanak2 bawah 12. kalau la sia masih budak2..tentu free masuk ..Aduh, punya la jinak tu ikan2 di TVRC!!..Basar2 lagi..senang jak kena pigang. Macam sia mau saja tangkap bikin pusas. Aduh, sia lupa plak ambil gambar. Biar la…biar la kenangan tu tersimpan dalam utak jak kan. Pas puas tingu2 ikan, kami pigi la suatu tempat yang kurang urang. Bah, brcerita la kami puas2. haha..sambil2 tingu keindahan TVRC and gelagat2 urang yang ada di TVRC.

Puas dari TVRC, kami pun pigi pekan tambunan la balik. Kami trus pigi Kaingaran Café, jam 5.30 PM tu. Silaka butul.masih tutup bah..pa lagi, kami trus pigi sana Tambunan Motel. Nasip la sana buka suda. So , kami pun stat la tu aramai tii..kami dua urang gia..haha..sambil brcrita2. ambil 2 set…nda cukup..tambah lagi 2 set..hahaha…pas tu, ada juga kami nyanyi2 time tu. Ntah pa lagu sia..awal lagi, nyanyi suda wonderful tonight and tu kosorou kopo nangku doho. C fren , sia pun lupa2 suda pa dia nyanyi. Hahaha.. Slalunya ramai urang bh di Tambunan Motel tu, tapi hari tu, macam sikit jak urang. Pa lagi, kami saja yang nyanyi. Haha..

Pas habis 4 set di Tambunan Motel, kami pindah lagi pigi Kaingaran Café. Sana kami kasi habis 2 set jak..Tapi sempat juga nyanyi. Ekslusif skit di Kaingaran Café oo. Lawa dia punya tempat. Romantik lagi, kalau bawa sumandak. Time di Kaingaran Café, jumpa pula kawan lama..haha..durang pun pigi meginum juga. Adui naa..takut sia nanti dia pigi kasi report sama parents sia oo…biar la..haha…ada juga kami nyanyi sana kaingaran café, tapi, sia pun lupa suda..pa kami lagu..hahahaha..

Puas sana, pindah lagi di TIPS Tambunan. Adui, lagi ramai urang. Banyaknya sia kenal..tapi masalahnya, durang tu yang nda kanal sia. Sbb, maklumla, jarang2 balik kan. So sia pun tida risau la…ada juga beberapa yang kenal sia time tu. Kami minum lagi 2 set di sana. Haha..sampai c fren suruh sia menyanyi, sia nda mau suda. Sbb, kalau sia mabuk, lain skit. Mata nda dapat melihat dengan jelas suda walau ada spek.. c fren saja la yang nyanyi. Sia menjadi pendengar setia saja. Kira mau pigi Waves juga, tapi, lewat suda. Mau dakat jam 2 suda. So sia minta hantar balik la. Baru keluar dari pintu tips, sia tejatuh pula di tangga., bukan mabuk , tapi terlicin. So sampai simpang rumah, sia silap jalan lagi. Suda la berlumpur. Apa lagi, seluar sia pun penuh lumpur la time balik.hahaha. Sampai rumah, sia cek dompet and spek…astaga..tertinggal di kereta c Fren pula..budu..nasip la dia bagus..bisuk2 dia hantar juga. Thanks my Fren.

Malam tu , sia sampai di rumah, mau jam 2 lebih suda..my mama, sana suda menunggu..marah2 lagi..kalau sia masih budak kecil, kompom kana rutan di kaki. Sia ok jak. Tau la mabuk2 kan..benda2 lawak pun keluar di mulut sia. So mama sia nda jadi marah la. Ahakzs. Dia bagi jak nasihat. Sia balik pun bau2 rokok lagi..nasip la dia nda tau yg sia merokok.haha. Slapas masuk bilik, aik, kemas pula bilik sia. Thanks to my sister, rajin betul kasi bersih bilik abang,…haha..sya paling tida sedar malam tu, entah sepa2 jak sia p call tu. Nda sedar bah..sia sedar time habis krdt suda. Ntah, apa la yang terkeluar di mulut sia time call2 urang tu. Haha..biar la..mabuk punya pasal bah.

Bisuk dia, sia bangun awal juga. Makan megi..sadapnya makan megi panas sebagai breakfast. Sajuk lagi tu kalau pagi2 di Tambunan. Sia nda sanggup suda pigi Church pagi2 tu. Pening2 bh. Nanti tiba2 buat hal pula di Church kan..hahaha.. pa lagi mau bikin. Sia pigi lawat2 sawah la kunun..pigi merambat juga..pigi lawat2 babi juga..pi panjat pokok kelapa juga…ambil mangga..makan sambal mangga sama anak buah…pigi petik sayur di kebun,..memang banyak la aktiviti yang dapat dibuat kalo di kampung..siuk betul ne rasanya..

Bah, nanti, kalau ada masa, kita jalan2 lagi fren..haha..and kepada sesiapa yang mau pigi tambunan…jom la…bila lagi mau test situasi di tambunan kan. Terutamanya karoke2 di tambunan. Memang berbeza and enjoy la. Tapi tu la, lagu2 dia kurang update bah. Sia pun, susah mau cari lagu.

Tempat penginapan, jangan susah. TVRC, RM 90 satu malam. Kalau di Tambunan Motel, RM 50 satu malam. No akon. Hanya ada kipas. Di tambunan Akon semula jadi bah. Sejuk sedia. Kalau di rumah sia, buli juga..FREE OF CHARGE. Tapi rumah, under maintenance bah. Tapi kalo korang mau tinggal di rumah sia…mesti tahan la.sebab banyak tu tajau menunggu..hahahaha…

Nda lupa juga, sikarang ne, mana2 pun Tiger yg femes kan..tambunan pun …Tiger saja..adui. kami antam pun tiger juga. Sia tingu yang lain pun, tiger juga mainan. Napa tu arr?? Kalau di Tambunan, RM 12-RM 15 satu set. Mesti pandai pilih tempat la..ada yg murah, ada yang mahal. Biasa la tu kan. Kalau mau enjoy suda dalam fikiran, mahal ka , murah ka, belakang kira kan…hahaha..

My Fren..Thanks k. haha..ada masa lagi, kita pusing lagi tu karoke..haha..banyak lagi bh actually ne tapi, sia pura2 lupa.hahaha!!!!kalau diceritakan, 10 tahun pun nda habis..hahaha..

1 comment:

Ady Valentine said...

oi... bosingmacam siuk plula ni cerita ko kan... teringat suda sia time d tambunan dulu2.. heheh, rindu betul2 ooo d Tambunan tu.... pa lagi kalu bangun awal2 pagi... x sanggup lai mo mandi pagi2... terpaksa mandi air panas... heheheh, banyak pula kan tempat poginuman d tambunan tu.. weh, i wonder why.. KO MEROKOK KA SUDA PULA SIKARANG.. pandai sudah ko mogolisun kan... muahahahahah...!