Friday, January 9, 2009

Tenom Mari!!! Jalan Kimanis-Keningau

kemarin iaitu 8hb januari 2009, sia kana suru pigi sana tenom, mau attend meeting untu Pesta Kalimaran 2009.. sia nememang malas mau pigi bah..sebab jauh begia tu..panat tul..tapi apakan daya kan..kuli gia..terpaksa juga sia pg...so, terpaksa pigi la... sama2 driver opis..c felix nama dia.., so sia suruh dia decide la...mana jalan mau ambil...mula2 sia suggest jalan KK-Tambunan-Keningau-Tenom... harap2 daa dapat singgah rumah sia..mau singgah ambil beras bah..maklumlah, sia ne tida mampu beli beras...harga barang sekarang semua naik.. maklumlah, parents sia petani..so durang ada tanam padi sikit2...mama sia kasi nasihat pun, jan beli beras, pulang kampung ambil beras... nanti habis duit ..dia bilang..so ni la kunun kesempatan sia mau balik kampung sekejap... tapi adui.... kansel pula plan mau jalan tambunan..huhu... lambat begia kami jalan dari KK, Meeting pun Stat jam 10.30 pagi...nda pa la..lain kali sija la... so kami pilih untuk jalan KK-Kimanis-keningau-tenom..

Mula-mula takut-takut juga sia...ada 2 perkara yang sia takut bah.. satu tu, takut lambat sampai di meeting..sebab kami dari KK pun mau dekat jam 8 suda bah..so sia pun risau..sempat ka nda sempat...tapi nda pa la...selalunya kalau budaya kita kan..janji jam10.30, datang jam 11.30..adui..bad habit tul kan..jan la amal kan... walaupun macam sia rasa lambat suda kan... tapi sempat lagi singgah sana papar..mau makan bh..lapar begia..sia bulum lg breakfast... makan mi guring sija..sampur wogoks..ahahaha..trus minum Teh C Ping...pas makan dan minum....trus kami memecut laju untuk menakluki jalan kimanis - keningau.

sebenarnya, sia takut2 juga tu jalan Kimanis-keningau bah..sia dengar banyak cerita ..ada la yg cakap , curam sangat tu bukit dia...susa kereta mau naik...ada lagi yang cakap ada kunun hantu...cis..nda logik la..trus..ada yg cakap bahaya..sebab slalu tanah runtuh..ni sia percaya la..dimana-mana pun ada bencana alam kan...Bila di tengah-tengah jalan kan...sia tertunggu2 ne..mana kunun jalan yang sangat curam tu seperti yang diwar2kan tu...maklumla..1st time ikut tu jalan kan...teda pula..sia tekejut pula yang keadaan tu jalan sangat baik..Gred A..pas tu tida la terlalu curam bah..cuma dia punya bukit tu panjangggg...kalau naikkk...naik la..kalau turun..turun la..bukan turunnaik..turun naik...paham ka? susa mau paham kan..nda pa..sia saturang sija yang paham..cuma ada satu part la yang nda brapa baik akibat runtuhan tanah... tapi sepanjang perjalanan, sia rasa tu jalan kan smooth sija bah...bukan macam jalan tambunan..lumpat sini..lumpat sana...huhu.. fuh,..tu jalan memang lawa la..ada suatu masa..macam sia rasa, sia sedang berada di ketinggian 2500 meter dari paras laut..sebab dia punya kayu pun kicil2 suda..banyak kabus ..sungguh sejuk dan sangat menyegarkan...

mata sia kan sentiasa tingu tu pemandangan...macam sia nda puas tingu tu pemandangan..hahaha
sedar tak sedar( aseh,..)awal pula tesampai di Tenom..baru juga jam 9.45 pagi..cisss.. dekat pula tu jalan...trus kami tembus p pekan dulu..p minum Tenom Coffee..haha..sampai pekan..berabis mau cari paking kereta...susa juga cari paking sini...akhirnya dapat juga paking...trus kami pg satu restoren..tulisan cina tu restoren tapi "Serve No Pork"..haha..bagus-bagus..minum2 kupi kijap..jam 10.15 am, trus jalan lagi..p Pusat Kebudayaan Murut..sampai sana..bulum lagi ramai urang..Pengerusi mesyuarat pun belum ada..c YB datuk..( dirahsiahkan)..na kan..camana ne..budaya Malaysia tul!..nda pa la..mungkin nda sengaja juga kan.. so akhirnya setelah 45 minit menunggu, barulah stat miting.. dui naa..punya ramai urang miting..mau 60 urang..sakit jantung trus ne..sebab kompom lambat balik...dalam miting pun macam2 la yang dibincangkan..hingga suatu ketika, sia tetidur kijap ne..wakakaka..biasalah..YB n YB bertemu, Datuk n datuk bertemu..pa tida..masing2 ada ego sendiri tentang pendapat.. sia pula, diam2 sija..hanya melaporkan apa yang sepatutnta..habis cerita..time sia main SMS dalam miting..tiba2 ada satu urang berteriak " Hoi! ada PA system , guna la kemudahan..ini, PA system disediakan, tidak digunakan..kamu ingat, kami di belakang dengar ka apa yang kamu bincangkan.. apa, kami ne batu ka? so apa tujuan kami datang meeting??? apa ne!" demikian la kata seorang yang mempunyai gelaran Dr...sia pun tersedar dari lamunan...betul juga kan... patutpun sia mengantuk..rupa-rupanya yang di depan2 tu berbincang sesama sendiri pula.. so sia pun anggukkan kepala tanda sokong sama c Dr.. trus pa lagi, tu YB2 pun kelamkabut la..barula kana guna tu PA yang sebenarnya disediakan..haha..punya la lama meeting..jam 2 petang baru habis..laparrrr tul!!! habis sija meeting, nasip la ada makanan disediakan..so sia pun dengan lajunya p makan..haha...

bila balik kan...kami singgah sekejap di Taman Crocker Range..ada gia gerai2 sana tu kan..minum kupi sikijap sambil pinjam tandas..tau2 tandas dia main bayar.. teda penjaga ne..ada kana sedia tabung lagi tempat duit.. mula2 sia nda mau bayar ..tapi nda selesa hati sia ne..so sia kasi masuk 50 sen yang sepatutnya 20 sen sija bayaran dia..main jujur sija la..kalau yang baik hati cam sia, kasi lebih2 la kan..wakakakaka..

sampai KK pun lebih kurang jam 5.00 patang suda.. mimang best la sia rasa tu Jalan kimanis tu..tapi sayang..sia lupa ambil gambar di tempat2 yang best..haha..nda pa la..lain kali pun buli bah kan..nda mau lari juga tu tempat..haha..

regards,
bossing!

6 comments:

Carmelliny said...

siok kn jln kimanis..hehe..btw,bila pesta kalimaran mau kna buat tu?

The Dusun Aroma said...

KNS Bosing, panjang dan lebar juga sorita kau, tapi ok lah siuk juga baca keke


alala lain kali kasi banyak banyak gambar ahh :), sia pun mau merancang mo ikut tu jalan bah.. tapi blum ada tujuan rasmi pi Keningau kekeke

bah, salam.....

Clarence said...

ba, cuti nanti kita p tenom lagi bossing..singah rumah ko kejap p ambil beras n minum bahar..hahaha..

nong said...

Salam Perkenalan dari KM Bossing..
Menarik juga blog ko ni.

Keep in blogging kio...

bosing said...

carmelinny- bulan 4 ma tu pesta kalimaran tu...kalau sia nda silap 4 n 5 hb April dis year..

Dusun Aroma- bah,..nanti sia kasi banyak gambar la kio DA..hehehe...siuk bh jalan dia..

Clarence- bah..nanti p ambil beras.. tapi teda gia bahar di rumah sia..haha...tapai sija..

nong- salam perkenalan juga kio...u also..keep on blogging..hehhe

22 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色