Thursday, March 5, 2009

Jalan-Jalan di Keningau - Preview of Dusun Gana Dance

na...di manakah ne? hmm d keningau bh..ambil video sikit..mau buat present dalam Sabah Fest.. so sia ambil kesempatan begambar la...sbb sia nda pernah begambar sini..hehe
naaa..kayu apa ne? di Keningau sija ada kayu macam ne..tempat lain macam teda kan..hehe..banyak akar-akar...
hmm..sempat lagi berdiri2 di paib bomba..habis la kalau kana saman...view yang menarik bh ne..tapi sia pula yang menjadi main photo kan..
pis..hehe..sia mau blajar ambil video dlu..huhu
ehem2..sama2 sumandak Gana..lawa2 juga bh durang ne..nasip masih muda..( Buli Piara)
na..ni la Magunatip durang..bukan guna bambu arr..durang guna kayu Bulian...kalau tegapit kaki, kompom putus jari kaki..hehe
Tagunggak..bamboo musical instrument...
ni kalau sia nda silap, tarian Monsilad kali ne...one of the Dusun Gana Dance
Gong pun ada, Kulintangan pun ada..
my Arrival..aseh..mesti beramah mesra ne..nda buli masam muka..nanti kana cakap sumbung...

My Comment about Dusun Gana Dance
- Dusun Gana originally from Kimaragang macam dusun2 lain juga.. ada kawan yang cakap dusun gana ne murut..tapi bila jumpa butul, durang ne originally dusun begia...tapi dulu2 durang berhijrah..macam dusun lain juga..hijrah punya hijrah..ada la dusun liwan, dusun sungai, dusun lotud dan sebagainya..

pasal tarian durang, durang ne kan macam mix Sumazau, Murut dance and mongiggol..cuma arrangement dia lain sikit la... Sejarah ne tarian durang kan adalah untuk menghormati Kepala-Kepala yang telah dibawa balik oleh pahlawan2 terkenal mereka zaman dahulu kala..
* ow ya..bukan murut saja main putung-putung kepala dulu tau..Dusun, Kadazan pun dulu2 putung kepala juga...originally baju durang pun hampir2 sama dengan baju murut, duluu duluu la..ntah abad ke berapa..itu yang sia di paham kan la...

anyway, kalau Murut Dance kan, durang guna bambu kalau Magunatip kan..tapi kalau Dusun Gana kan..haha...pakai Bulian..kayu bulian..rancak lagi tu... Memang unik juga la ne tarian..sepa yang mau p tingu ne tarian, Welcome to Sabah Fest 2009..sepa mau pg, kontek sija sia..kompom sia kasi diskaun tikit..hehe

9 comments:

adam k. said...

banyak juga award dorang ni ah hehe

Bossing said...

memang banyak award durang ..banyak tul piala..hehe...

markiekadus said...

ini lah ko bilang yang ko jalan-jalan tu...? wakakakaka... enjkoy oh karaja ko bossing... wekekekeke

Bossing said...

waa..enjoy ka? hmmm..panat bh,...apa buli buat..suda dinamakan kuli..hua..hua..hua..

Carmelliny said...

bila plak ko p keningau nie?

Qhris said...

biar kana mrah2 tarabak...kalu uda jln2 ok juga kan bosing hehe

san said...

kauh ni ngam jadi pado bah... hehehehehe

Bossing said...

waaa...syukur la kalau jadi pado...

Edmil said...

Can I know the name of the song used in the Monsilad dance in the Sabah Fest 2009? Thank you..