Tuesday, March 17, 2009

Pengunaan "BAH" dengan betul ..hehe


Time sia cek-cek intinit tadi, sia telah mempelajari suatu yang sangat berrmakna sekali..tentang pengunaan perkataan "BAH". Semua urang Sa"BAH" guna bah ne word.. bh..saya dengan segala hormatnya, membawa kawan-kawan untuk belajar perkataan BAH ne hari...

Jom Tengok Penggunaan "BAH" yang betul Salah satu penggunaan kata yang
> membezakan Bahasa Melayu Sabah dengan
Bahasa Melayu piawai, ialah kata
tambah "-bah" yang sering diguna dalam
percakapan. Kata tambah "-bah"
mempunyai fungsi seperti berikut:

1)Kata penyudah untuk menguatkan
> ekspresi kata
> Contoh ayat: Iya bah. - Iyalah.

2)Kata tambah pemula untuk memulakan
percakapan. Selalunya digunakan pada
permulaan kata.
Contoh ayat:
Bah, kamu pigi lah dulu - Kamu pergilah dulu.

3)Memberi maksud sudah, atau penghabis
> kata.
pengganti dalam bahasa Melayu ialah "Baiklah", atau "Begitulah". Contoh ayat
BM Sabah: "Boy, nanti ko pigi beli
beras di kadai sana." Boy
menjawab, "Bah."
BM piawai: "Boy, nanti pergi beli beras
di kedai."Boy menjawab, "Baiklah"

4)Untuk menegur atau menyapa orang.
Lazimnya org sabah akan menyebut "Bah"
bila berselisih dengan orang yang
dikenali untuk tujuan menyapa orang
tersebut.
Contoh-contoh ayat:
1."ko orang KL bah kan?"
2."sejuk bah ni air"
3."awal lagi bah ni"


PENYALAHGUNAAN "BAH"

Masyarakat sabah memang sinonim dgn
perkataan "BAH" yang begitu unik.
Tetapi perkataan "BAH" ini sering
disalah ertikan oleh masyarakat selain
Sabah.

Mari kita menghayati dan renungi
penyalahgunaan "BAH" dalam ayat-ayat
ini:

1. "apa kabar bah?"-kononnya mau
> bertanyakan khabar. (Ini salah)
>
2. "suda makan ka bah?" (Aneh�.)

3. "bila balik bah?" (Tak Betul Gak)

oleh Itu Marilah Bersama-sama
Menggunakan Bahasa Sabah Dengan Betul,
jangan Memalukan Diri Anda Dengan
Kononnya menggunakan Bahasa Sabah
Tetapi Sebenarnya Salah.

Lagi... Bahasa Sabah And Bahasa Indon
are TOTALLY DIFFERENT THINGS..
yg terindon 2 ndak taulaa???

Penggunaan bah seterusnya..

-double "bah" sebagai maksud amaran tahap sederhana atau sometime amaran dalam bentuk gurauan jak..

cth 1 :-
Bah bah, jan ko pi sana bah oboi.Ada antu tu sana.. came here came here...came to ur papa..

cth 2 :-
Franklin!!!, ko pula yg antar surat cinta ma si Jennifer tu.. bah bah sia repot luk ma dia..



bah sebagai pembawa maksud "sesuatu akan terjadi tak lama lagi"...

Cth 1: -
striker Sabah one on one sama keeper lawan.. sebelum striker tu shoot... penonton Sabah suda sebut "bah!!!!".. sebagai maksud "gol lah tu kajap lagi"..

Cth 2: -
Dalam satu movie CSI.. tu penjahat pi dekat2 slow2 sama tu polis dari belakang kunun... then urang sabah yg tinguk tu movie cakap... "bah!!".. sebagai maksud "kana timbak lah tu pulis ndak lama lagi"..

BAH BULI TIMBAK SUDA!!!..haha

Last sekali...teda lain teda bukan ... BULI BAH KALO KO!!!

3 comments:

defoo said...

Ada lagi,

Flash Merah: Flash Kuning!! SASARAN!!

Flash Kuning: BAH!!

Hehehe...

Bossing said...

wakakakakka... paling bida sia pernah dingar adalah.. OK KA BAH!!!..hehe

+S.O.N.E.T.H.A+ said...

HAHAHHAHA!!! astagaaa...mati2 sy ketawa baca topik BAH ko ni.... d tempat sy cni pun berabis kwn2 semenanjung sy ckp BAH..tp nda padan....yg slalu sy dengar ni "makan suda ka bah?" adeiii....