Wednesday, June 24, 2009

Vacancy - Sales & Marketing Manager

We are a company dealing with Event Management, Merchandising and Publicity & Publication. We are looking for a highly dynamic and motivated individual to fill the following position:

Sales & Marketing Manager

Requirements:

· Candidate must possess at least a Bachelor's Degree in Sales or Marketing or equivalent;

· Minimum 5 years working experience in related field;

· A hands-on, energetic and motivated self-starter with the ability to work independently and as part of a team in a multi-task, deadline driven environment;

· Possess good communication, interpersonal and analytical skills;

· Required language(s): Proficiency in spoken and written English, and Bahasa Malaysia; Knowledge of Mandarin will be an added advantage;

· Mature, pleasant, resourceful, confident and sales target driven;

· Candidates must be willing to travel and possess own transportation with valid driving license.

Responsibilities:

· Aggressively market, promote and sell new and existing products and services;

· Actively educate customers and others about company products and services through sales calls, presentations and exhibitions;

· To analyze and liaise closely with our existing customers to maximise company's revenue;

· Coordinate closely with the other departments in the Company to maximise revenue;

· Establish business opportunities with clients;

· Independently undertake the selling and marketing tasks;

· Achieve sales targets set by the Company;

· To prepare, contribute and assist the Management and other divisions, in the preparation of reports, recommendations and other documents that are necessary from time to time;

· Achieve sales targets set by the Company.

Interested candidates who meet the above requirements are invited to write in or email with a comprehensive resume indicating your contact details, current and expected salary, together with a recent passport-sized photograph (n.r.) to:-

The General Manager

Sri Pelancongan Sabah Sdn Bhd

Ground Floor, Lot 4, Block L

Sinsuran Complex

88000 Kota Kinabalu

Sabah, Malaysia.

Email: simon.soong@sabahtourism.com

Closing date for application is 13 July 2009

Only shortlisted candidates will be notified.

Vaccine Influenza A for H1N1


Hi everyone, today, i would like to share a bit about the very current issue, the H1N1 Virus. Yups, in Malaysia, even here in Sabah, the virus was detected everyone must careful of this.

H1N1 flu is a respiratory disease of pigs caused by type A influenza that regularly causes outbreaks of influenza among pigs. H1N1 flu viruses do not normally infect humans; however, human-to-human spread of H1N1 flu virus is occurring, similar to the spread of regular seasonal flu viruses.

The new virus was first detected in people in the U.S. in April 2009 and more and more states have been reporting cases of this illness. The cases in Mexico have had a high fatality rate, but most cases in the United States have been mild and many patients recover without treatment.

The symptoms of H1N1 flu in people appear to be similar to the symptoms of regular seasonal flu and include:

  • fever of more than 100 degrees Fahrenheit
  • cough
  • sore throat
  • muscle aches
  • headache
  • chills
  • fatigue
  • diarrhea (not common)
  • vomiting (not common)
Yesterday, i was injected the vaccine. I would like to urge everyone to take the vaccine. Satu langkah pencegahan. Only RM80, tida mahal juga tu.. love your life...kamurang pigi sija d mana-mana klinik and Hospital.. ada tu sana...

I really hope that the public hospital and clinic kasi free saja sama public kan.. because some may can't afford it..


Sunday, June 21, 2009

3rd KK Jazz Festival

The crowds... huh.. this year is much-much better.. Congratulation to the organizer.. At least i was in front suddenly and my freak dance yg stail kampung-kampung keluar juga..wakakaka
The acapella group all way from KL.. hmmm actually, this group perform well, but the audience really need the jazz music.. kalau 3 lagu, maybe enjoy, but bila terlalu banyak lagu.. the audience mula la komplen.. sampai ada yg d belakang cakap, "We Want No More..." maybe kan.. 3 lagu cukup untuk acapella, the other song, maybe flavoured with soft jazzy music. bukan komplen ni, but memang betul bah..
My pebret on that night.. all your song nice bah.. hehe.. the audience was enjoy and every time he end the song, rounded with big applause and of course " We Want More"

Both nights was soo..soo..soo great.. but, why la the audience tida kena suruh duduk di kerusi? i understand each chair costed RM100, but some of it empty after 1 hour the show.. so maybe ok juga bah kalau suruh yang RM50 tickets duduk kan.. nda bagus nampak kusung-kusung.. hehe..

Kalau ada dance floor besar di tengah-tengah, huh, kompom ramai yang p menari.. anyway, the show was too great.. huh, i'm thinking for the Rainforest Music Festival? but i can't make it this year due to my busiest schedule.



Saturday, June 20, 2009

Projek Pop- Goyang Duyu..



ewah ewah.. siuk ni lagu.. hiburan awal pagi..hehe

Murut Gana

Wah,.. Murut Gana.. Yups.. is true.. 1st time nampak ni kostum.. its interesting, but... is it real? apa asal usul dia? hmm need to do research further.. Unique la dis one..

Thursday, June 18, 2009

Proud to be Sabahan



The rich culture of Sabah.. Yups, we should proud to be Sabahan... Always Harmony in Diversity...

Thinking of having Baby?

i donno sepa punya baby ni.. but too cute for me.. wah, i'm thinking having a baby? tapi bulum kawin kan..haha..so have to wait la kan..haha

Ingin Jadi Superman?


Bah, sepa2 yg mau jadi superman, sila la kontek ni number.. haha,.. Please do not advertise stuff like this in the public..wakakakaka... photo from Mr Dbos-fm..

Wednesday, June 17, 2009

The Shortest Meeting...

Last week, Thursday , 11 June 2009, sia kana suruh la p meeting di Majlis Perbandaran Sandakan.. My flight is in the early-early morning on that day.. 7.05 am.flight balik jam 2.20pm... so sia bertolak dari rumah seawal jam 5.50 am. punya la banyak urang time tu d airport Air Asia.. ntah p mana semua durang tu..time mau boarding suda, punya la panjang barisan , sampai sia menipu ni.. p putung barisan..wakakaka.. macamlah tida biasa. so bila fligh berlepas suda..aduh, lain juga naik flight ne..macam mau muntah2...tapi sia tahan sija.. bila sampai di Terminal Sandakan, sia trus ambil teksi pigi Majlis Perbandaran Sandakan.

Sampai saja sana, the meeting suppose tostart at 8.30 am, tapi banyak yg lambat masuk.. biasalah kalau Malaysian time.. so meeting pun start la dekat2 jam 9 am. So sia dengan kosontret skali dalam miting. tapi sms tetap bergerak..biasalah kalau boring kan.. lagipun part sia sikit sija... so time2 durang meeting, sia on hp sia, trus masuk internet..main facebook bah..hehehe.. tengah siuk main facebook, tiba2 " Terima kasih kerana datang meeting pada kali ini.. jangan dlu kamu pulang, kita p menikmati jamuan ringan dulu k" aik, sia tingu jam baru 9.45 am. ui naaa.. awalnya.. tekejut juga sia.. actually, gembira juga sia kalau awal habis, tapi masalahnya, sia dari KK.. so pas ni pa mau buat arr..hehehe..

so pas habis meeting, trus sia p d bandar la.. jalan2 lugai2.. sbb sia mana tau pasal Sandakan ni kan.. so pusing punya pusing, nda jumpa kadai makan.. cisss.. so time sia p bank Alliance, mau ambil duit, syukurlah sia terjumpa kawan lama sia.. so dia la jadi pemandu pelancong..ekekeke..so sia ikut la dia p bikin urusan dia dlu.. trus kami p makan di kadai Cina.. pa yang sia tekejut, ada pelayan di kadai cina yang pakai tudung ni.. p tanya.. " mau apa boss.. sup ayam ada, sup tulang ada, sup babi ada..." mula2 mau juga sia da... tapi bila dia cakap Sup Babi, trus sia nda jadi ambil, sbb bertudung gia pelayan dia.

Memandangkan jam masih awal lagi, so kawan sia pun bawa la jalan2 pusing Sandakan.. huhu.. baru sia perasaan, Sandakan ni, bandar dia tidak teratur. banyak bandar ni..haha.. tapi lawa la Sandakan.. kebersihan dia terjaga.. Mula2 kami plan mau p Rainforest Discovery Centre & Sepilok, tapi jauh bei.. so yang palin dakat di Sandakan Crocodile Farm. Lawa pula sana tu kan... so pusing2 la sia sana.. Sia rekomen kawan-kawan pun pigi sana juga.. ada buaya banyakk.. banyak juga haiwan2 lain.. macam ikan air tawar, monyet, musang, burung unta, kura-kura, landak, ular dan sebagainya.. banyak owwww... sempat juga sia tingu tu Crocodile Dance.

Pas dari sana, tingu jam mau pukul 12.00 suda.. sia punya flight balik jam 2.20 pm. so kami p airport la.. sampai airport, ntah, pa mau buat.. sia terpaksa la sia pusing2 macam urang gila...teda juga urang tau.. Walaupun sia nda brapa haus, sia pigi juga sana Restoren dia, minum Kopi O Ping.. punya lah mahallll!! RM 4.50.. adui naaa... walaupun nda sadap, minum sija la...

Tiba la masa yg ditunggu2.. flight sia pun sampai giliran suda.. so berbaris la p check in... huhuhu.. jam 3.15 pm gitu, sampai la sia d KK..punya la siuk...Home Sweet Home..hehehe..


Thursday, June 11, 2009

Kerjaya? Minat? Duit? mana satu sia pilih??

Minat atau Duit?? balik-balik ini juga yg sia pikir.. Mula-mula, sia minat tul kerja sia ne.. hmm.. banyak buli blajar, banyak jumpa urang.. huh, urang bilang, kira enjoy la.. p melancong pun kadang-kadang free... sia suka butul la...

Tapi bila pikir balik pasal keadaan keluarga, kedudukan kewangan, pikiran mulai berubah, sampai bila mau jadi macam ni kan.. so sia terpikir la satu kerja yg mungkin income tinggi and buli bikin side income lagi... Sia pikir-pikir macam mau jadi cikgu sijaaa..

Actually, sia hilang minat jadi cikgu selepas sia tidak berjaya masuk cikgu punya pengajian time apply U dulu.. trus sia ubah cita2 sia.. hehehe.. so sikarang, kira apa yg sia mau dlu, kira tercapai la.. tapi urang bilang, susah tul mau cari kerja yang setaraf dengan kelulusan kan, so sia kerja la kerja yang sepatutnya Diploma punya post, walaupun actlly sia ada degree ( bukan mau mikirayou ni, tapi luahan hati begia).. so bila suda macam ni.. kira gaji pun level diploma juga la... Mula- mula sia nda ambil kisah, sebab dapat jalan-jalan, dapat jumpa urang ramai, banyak boleh dipelajari... tapi lama2 apa yg sia kerja tu tidak setimpal dengan gaji pula...cuba bayangkan kalau sia banyak mau bayar.. sewa rumah..pinjaman, letrik, air.. mau kirim ibubapa.. mau bayar kreta bapa sia lagi.. hujung bulan, kira kering kontang la sia.. aduiii..

Kerja sia sekarang ni pun, masa tu kan terlalu flexible bah... kalau malam ada kerja, terpaksa pigi kerja.. kalau hujung minggu yang sepatutnya sia bercuti... terpaksa sia p kerja... maka jarang la sia balik kampung.. sedihnya.. balik kerja sija everyday...penatnya.. trus tertidur.. huhu...

So sia pun decide mau try berabis mau jadi cikgu.. actually last year sia ada apply KPLI ( Kursus Perguruan Lepasan Ijazah) , dapat.. tapi masalahnya kana rejek.. sbb sia the very fresh graduat punya.. so kana rejek la.. dis year ada apply juga, dengan harapan dapat la.. tapi mungkin bukan nasib sia la .. nda dapat... so i'll keep on trying la dis.. kalau ada pengambilan, sia akan cuba lagi.. well, baru2 sia ada apply jadi guru sandaran.. hopefully dapat la.. kalau dapat, trus sia masuk sija.. guru sandaran pun guru sandaran la.. guru juga tu kan..hehe..

Yang siuknya jadi cikgu ne, kalau budak sekolah cuti, cikgu pun cuti.. gaji tetap jalan maaa.. kalau budak sekolah ni cuti, bukan alang-alang lagi.. lamaaa cuti dia.. kalau cuti tu, naaa. .. buat la side income kan..wakakaka.. berkebun ka.. pirating ka.. mengurat ka..bikin tuisen ka, melepak ka.. aramai tii ka.. naaa.. banyak buli dibikin bah.. yang penting tu cuti bah... banyak cuti,..hehehe

Kalau la tidak dapat cikgu... mungkin sia try cari kerja yang income dia tinggi sikit la.. supaya ok sikit kehidupan.. huhu..harap2 SPA8 sia dapat la kalau macam ni kan..tapi harap2 sia jadi cikgu la..hehe..

sija-sija post ni.. mau meluahkan perasaaan.. hehe..
Bah...

Isu menganggur?

Isu menganggur memang merupakan suatu isu yang urang bilang lamaaa suda.. bila bercakap balik pasal isu pengangguran, semakin banyak ko cakap, sama juga isu ni tidak dapat diselesaikan. sikarang, memang ramai belia di luar sana yang masih terpinga-pinga untuk mencari pekerjaan.

terdapat banyak persolan yang melibatkan isu belia menganggur. Ada beberapa yg sia dengar la. antaranya adalah:-

1. Terlalu memilih pekerjaan - ya, ramai belia yang terlalu memilih pekerjaan. terutamanya golongan graduan diploma & ijazah. ada yang cakap, " itulah talampau memilih pekerjaan, kan sampai sikarang masih lagi menganggur" - nah, ni memang selalu kita dengar. Bagi seseorang graduan, tentulah mereka ingin memilih setimpal dengan apa yang telah dipelajari kan.. takanlah belajar tinggi-tinggi, tapi kerja rendah-rendah..camana mau bayar pinjaman kan.. nah, jawapan macam ni memanglah slalu didengar kan.. tapi memang kenyataan pun. contohlah berkelulusan ijazah, tapi p kerja yang kelulusan SPM sija, gaji RM600 sija. Bayar Pinjaman pendidikan RM200, sewa rumah ( kalau yg keja d bandar), kalau kongsi2, mungkin RM200 saturang. sewa rumah bukan murah.. trus mau kirim family lagi.... pas tu mau makan lagi??? so gaji yang cam tu setimpal ka? so kalaulah graduan ne tidak memilih kerja, dengan kerja-kerja macam tu pun disapu,.. berbaloi ka? pas tu, banyak la juga yg p mencuba nasip dirantau orang...kalau nasib bagus, ok lah tu, tapi ada yang melalui agen2 yang kurang bertanggung jawab, so sampai bertahun2 tidak dapat pulang kampung halaman, so keluar la berita2 yang menyatakan, anak dia hilang....dan banyak2 lagi.. nah, nilah kalau desakan terlalu meilih kerja..ni contoh sijaaa

2. Kesemua syarikat mensyaratkan pengalaman bila mengambil pekerjaan- sia pun slalu juga baca news terutama section yang berkaitan dengan kerja kosong. huhu, 90% mensyaratkan pengalaman kerja.. so persoalannya, macamana mau menimba pengalaman kalau tidak kana bagi peluang untuk kerja? sepatutnya bagilah peluang kan.. ada saturang kawan sia ( nama dirahsiakan), beliau berkelulusan Ijazah dalam bidang kaunseling di local university. So selepas graduation dia, bukan trus dapat kerja, so dia dengan tidak memilih kerja, pigilah kerja di supermarket sebagai sales assistant, gaji permulan adalah RM400. sampai sikarang dia jadi supervisor suda la di supermarket. gaji RM1000 lebih. So baru2 ni, adalah kekosongan sebagai kaunselor di satu kompeni, so c kawan pun apply la, dengan harapan dia dapat tu kerja sbb dia ada pengalaman selama 3 tahun suda di supermarket, tapi, sedih sekali, dia ditolak, sebab pengalamannya bukan dalam bidang yg berkaitan.. sampai c kawan ne, menyesal tul ambil degree.. so, kalau bilang talampau memilih kerja, kawan sia sudah buktikan, walaupun dia punya kelulusan berkaitan dengan bidang dipohon, namun pengalaman yg ditimba bukan berkaitan dengan bidang yg dipelajari atau dipohon, sama juga tiada gunanya kan..

3.Kurang keyakinan semasa temuduga- ya, ni sia setuju, tapi kan, kadang2 urang yg kurang keyakinan ne adalah pekerja yang efisien, kadang2 urang yg terlalu yakin dalam interview tu, bak kata pepatah, belakun sijaaa.. bila suda kerja, nah,..keluar la tembelang dia.. nda tau buat pa2..huhu.. ni sia nda tau la.. teda kaitan dengan yg hidup dan mati.

4.Isu pakaian - dalam temuduga, kita nampaklah bermacam2 ragam pakaian.. huhu, ada yg berkot la, macam peguam p temuduga.. huhu, kebiasaannya budak kg macam sia ne, bawa barang yg the very basic sija.. pakaian pun, sia guna pakaian lama.. huh! yang lain, bawa beg ahli koporat, baju baru, kasut, punya lah baru.. semua serba baru la.. kalau urang2 berdarah hamba macam sia, manada duit mau beli pakaian yg mahal2 kan..hehe.. so para penemuduga pun dikaburi dengan pakaian sija la.. kasian urang yg teda duit bikin bli baju p interview kan. nda pa la..Tuhan sija tau..ekekeke


Kepada kawan-kawan yg masih menganggur, bah, kamu sabar2 la kio.. berusaha lebih2.. hmm.. sementara bulum dapat kerja tu, kalau ada sebidang tanah, bah, usahakan lah dulu... kalau ada modal, berniaga kecil2lan dlu.. kalau ada projek..bah share2..manatau sia pun minat..hehe.. Good Luck!!

Tuesday, June 9, 2009

Mari Belajar Bahasa Dusun - Part Tubuh Badan...

Mari Kita Belajar Bahasa Dusun. Kepada kamurang2 yang nda tau bahasa dusun, nah, this is the very-very basic punya..ekekekekeke

Saturday, June 6, 2009

Asal Usul TAMBUNAN


Dari segi geografi ,Tambunan terletak di bahagian Pendalaman Sabah.80km dari kota kinabalu(ibu Negeri) di sebelah barat 48km, dari Ranau di sebelah utara ,dan 48km dari keningau di selatan . Lembah ini dikelilingi oleh oleh banjaran gunung.Gunung Kinabalu (4018)yang agung menjadi satu pemendangan di bahagian utara..Dari segi Budaya,barbagai bagai metos dan legenda terutamanya yang berhubung dengan tradisi tradisi lama ,adat resam dan asal usul puak puak dan nama nama tempat di bahagian ini masih ada hingga sekarang.Kisah asal usul Tambunan adalah satu cerita yang menarik yang diceritakan dari mulut ke mulut daripada satu generasi ke generasi yang lain di kalangan orang Kadazan /Dusun di Tambunan.

Pada zaman dahulu kawasan Tambunan hanya di penuhi oleh hutan hujan tropika .Hutan di situ penuh dengan pelbagai jenis haiwan , daripada lintah yang menghisap darah hinggahlah kerbau liar Borneo.Tidak ada manusia yang tinggal disitu pada mulanya.Namun demikian beberapa lama kemudian peneroka mula berhijrah ke selatan dari Nunukragang dan beberapa orang daripada mereka menetap di Tambunan. Kumpulan orang pertama yang sampai ketika itu dipimpin oleh Gombunan .Beliau seorang pahlawan dari kalangan puak Nunukragang,di samping juga seorang pemimpinyang berkeboleihandan baik hati.Beliau mula meneroka dataran Tambunan yang subur disamping pengikutnya. termasuk isteri dan anak mereka.Menanam tanaman seperti padi huma ,jagung ubi kayu ,labu dan keladi merupakan aktiviti utama kaum wanita .Kaum lelaki pula banyak menghabiskan masa dengan berburu binatang liar daripada tupai hingga babi hutan dan rusa. Buah buahan hutan dan beri yang boleh dimakan untuk setiap orang pada ketika itu.Dan setiap orang akan gembira dan berpuas hati.Apabila bilangan penduduk bertambah ,lebih banyak kawasan telah di bersihkan untuk menanam.Penduduk kampung itu yang mengelarkan diri mereka orang dataran(oleh keran mereka tinggal di dataran Tambunan)menjadi bertambah maju dan aman damai dan berharmoni di bawah kepimpinan Gombunan.

Tetapi pada satu hari ,sekumpulan pahlawan yang ganas dari puak Tonsundung yang datang dari kawasan berbukit bukau datang di sebelah timur menyerang orang dataran .Mereka memusnahkan tanam tanaman dan harta benda lain dan juga membunuh sebahagian daripada orang kampung itu.Gombunan dan pahlawannya bertindak cepat dan berjaya dan berjaya menghalau mereka.Dan penyerang penyerang tersebut telah mengalami kecedreraan yang teruk.

Puak Tonsundung yang marah atas kekalahan mereka itu bercadang hendak membalas dan membunuh Gombunan.Kejadian itu berlaku pada satu hari lebih kurang 30 orang pahlawan Tonsundung menangkap Gombunan yang ketika itu bersendirian di ladangnya dan membunuhnya . Mereka mencincang badanya dan membawa balik kepalanya sebagai tanda kemenangan.Kepala Gombunan digantung pada tiang yang tinggi untuk membolehkan orang Tonsundung membaca mentera dan memperolokan kematian ketua orang dataran.

Orang Dataran amat berdukacita apabila mengatahui kematian ketua mereka .Mereka berkabung beberapa hari sebagai tanda menghormati nya dan bersumpah akan membalas atas kematiannya .Sebagai mengenang akan jasanya mereka telah menamakan penempatan mereka tiu GOMBUNAN .

Dalam pada masa itu satu lagi puak dari kawasan berbukit bukau di sebelah barat datang berhijrah di dataran .Mereka adalah puak Tamadon.Orang Tamadon merupakan orang yang ramah dan baik hati terhadap puak Gombunan.Mereka bersedia menghulurkan bantuan bagi memerangi puak Tonsudung kerana lambat laun puak Tonsundung akan menyerang puak Tamadon.Oleh itu sebagai langkah mengelakan sebarang serangan yang menejutkan daripada puak Tonsundung ,puak Tamadon pun bergabung dengan puak Gombunan.Pada masa yang sama juga merancang hendak membunuh semua puak Gombunan.Mereka sebenarnya tidak sedar akan adanya gabungan dan pakatan daripada puak Gombunan dan puak Tamandon.

Sampai sahaja masanya puak Tonsundung pun melaksanakan niat jahat mereka ,maka terperanjatlah mereka bahawa bilangan pihak lawan mereka bertambah ramai .Walaupun begitu pertempuran darah yang dashyat berlaku juga .Lebih setengah bilangan puak Tonsundung telah terbunuh .Pahalawan yang terselamat pula telah melarikan diri ke hutan di sebelah timur untuk beberapa lama tidak kelihatan.Dibanding dengan mereka jumlah yang mengalami kecederaan hanya sedikit.

Puak Gombunan dan puak Tamadon merayakan kemenangan mereka dengan mengadak n pesta besar besaran ,makanan dan minuman tapai di hidangkan dengan banyaknya .Kemuncak upacara itu ialah menamakan semulah penempatan dari Gombunan ke Tambunan.selepas mendapat persetujuan orang orang tua kedua pihak .TAM diambil dari Tamadon dan BUNAN diambil dari Gombunan dengan itu lahirlah TAMBUNAN hingga sekarang.


Source: http://www.sabah.gov.my/pd.tbn/asal-usul_tambunan.html

Soalan-soalan Temuduga PTD - Contoh

Post ini ialah mengenai soalan-soalan lazim temuduga PTD yang di kongsikan oleh Saudara Khairul Zuhdi. Harap ianya memberikan sedikit sebanyak gambaran kepada bakal calon temuduga PTD. Soalan temuduga PTD 2009

1. Sila perkenalkan diri anda..
2. Kenapa nak jadi PTD???
3. Apa beza PTD dgn PTN (Peg.Tadbir Negeri)
4. Apa beza Ambassador dgn High Commissioner
5. Apa beza HRM (Management) dgn HRD (Department)
6. Apa beza Management dgn Administration
7. Kalau dapat PTD..Kamu nak kejer KEMENTERIAN maner??..Kenapa???Apa tugas utama kementerian terbabit??..Saper nama KSU Kementerian terbabit…Bagi nama satu agensi dibawah kementerian terbabit…
8. Apa 8 Bidang Tugas PTD..
9. Siapa KSN dan KPPA..
10. Nama2 Menteri..
11. Apa beza ISA dan OSA..
12. Dasar kerajaan…MISI NASIONAL, DEB dan sebagainya..
13. Pertubuhan antarabangsa..NAM,WHO, OIC, UNESCO, ZOFPAN, ASEAN dan sebagainya..
14. Rancangan Malaysia yang terkini..(Contoh RMK8,RMK9)..
15. Soalan berkaitan INTEGRITI, PIN, RASUAH dan sebagainya..
16. RUKUN NEGARA…
17. Sejarah asal usul PTD…
18. Apa beza DUN dan PARLIMEN…Boleh disusuli ngan soalan berkaitan ADUN, Tugas Ahli Parlimen, Kabinet, Dewan Rakyat..Dewan Negara..Senator..Speaker..
19. Delivery System..
20. PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN..
21. Apa beza SULTAN dgn AGONG??…
22. Apa beza PKPA dgn PERINTAH AM ???
*Soalan kemungkinan akan ditanya berdasarkan jawapan yang dikemukakan…So kena laa stanby ngan jawapan2 yang munasabah..