Saturday, June 20, 2009

Murut Gana

Wah,.. Murut Gana.. Yups.. is true.. 1st time nampak ni kostum.. its interesting, but... is it real? apa asal usul dia? hmm need to do research further.. Unique la dis one..

5 comments:

Carmelliny said...

mcm warrior oh tu lelaki kn..sa konfius nie,ada yg blg Dusun Gana,ada yang bilang Murut Gana..nnti lh sa selidik2 dlu asal-usul derang nie..

Bossing said...

Dusun Gana ada.. Murut Gana pun ada..

Carmelliny said...

oh ya kh pulak..ni lh nie..nama ja orang Dusun,tapi benda2 gini pn ndak tau..bikin malu ja..hehe

anonymous said...

mcm ni bah crita dia...
zaman dulu2 ada seekor anjing sentiasa menyalak pada sebuah batu besar di kaki bukit. orang kampung pun merasa hairan jadi diorang alihkan la batu tersebut dan dapati ada seorang budak lelaki. diorang pun keluarkan budak lelaki tersebut. setelah budak lelaki dikeluarkan diorang dapati adea 1 makhluk bertanduk(tidak diketahui apa makhluk tersebut) juga ada bersama budak lelaki tersebut. mungkin takut kepada makhluk tersebut mereka pun cepat2 tutup balik gua itu dengan batu tersebut..dari budak lelaki itulah datangnya bangsa gana ini..itulah sedikit sebanyak yang saya tau legenda kg pagun antolob...mau tau lebih lanjut, lebih detail, atau lebih original..bertanya la pada orang2 tua kampung pagun antolob..bya

undukunduk said...

Hi.. ni kostum dusun Ganna ni. mostly Dusun gana ni penempatan dia di area Bingkor , Keningau.. Ganna tu sendiri bermaksud Tanah rata..
Gana-gana = tanah rata.. dorang namakan kaum dorang sempena keadaan geografi tempat dorang tinggal..saya sendri pernah pakai kostum ni.. memang berat.. huhu.. banyak aksesori dia. setiap corak dan warna dibaju ti ada maksud.. nanti sya kasi confirm dulu sama orang2 tua di tempat sya baru saya update lagi kio... ok. pounsikou!