Thursday, July 30, 2009

Learning to Deal Difficult People



THE BOTTOM LINE: Difficult people can make your work day less enjoyable. With the right strategies, you can learn to deal with them effectively.

If you have to work with difficult people every day, you probably dread going to work each morning. What's more, you might get so stressed that you can't concentrate on the job.

Have you ever wondered why some people are difficult to work with?

“Individuals behave in a difficult manner because they have learned that doing so keeps others off balance and incapable of effective action. Worst of all, they appear immune to all the usual methods of communication and persuasion designed to convince or help them change their ways,” says Robert M. Bramson, Ph.D., author of coping With Difficult People.

Bramson offers the following strategies for coping with such people.

How to Cope

Avoid these “don'ts” when dealing with difficult people:

  • Don't take dfficult people's behavior personally. Their troublesome behavior is habitual and affects most people with whom they come in contact.
  • Don't fight back or try to beat them at their own games. They have been practicing their skills for a lifetime, and you're an amateur.
  • Don't try to appease them. Difficult people have an insatiable appetite for more.
  • Don't try to change them. You can only change your responses to their behavior.

Here's how you can cope effectively with four common types of difficult people.

Openly Aggressive People

Stand up to them, but don't fight. Overly aggressive people expect others to either run away from them or react with rage. Your goal is simply to assertively express your own views, not try to win a battle of right and wrong.

First, wait for the person to run out of some steam. Then call the person by name and assert your own opinions with confidence.

Snipers

Difficult people are experts at taking potshots and making sneak attacks in subtle ways, such as humorous put-downs, sarcastic tones of voice, disapproving looks and innuendoes.

You may feel uncomfortable replying to them because you don't like confrontation. This, however, allows snipers to get away with their covert hostility.

Respond to a sniper with a question. “That sounds like you're making fun of me. Are you?” A sniper usually replies to such accusations with denial, “I'm only joking.”

Nevertheless, questioning covert attacks will reduce the chance for similar attacks in the future.

Complainers

These are fearful people who have little faith in themselves and others because they believe in a hostile world. Their constant discouragement and complaining can bring everyone to despair.

“Don't try to argue these difficult people out of their negativity. Instead, respond with your own optimistic expectations,” says Bramson.

Silent People

People who ignore you, give you sullen looks, and/or respond to every question with either “I don't know” or silence are difficult because they're timid. Silent people get away with not talking because most people are uncomfortable with silence and are too quick to fill in the gaps. Ask them questions that can't be answered with just a “yes” or “no,” such as, “Why is it uncomfortable for you to answer my questions?”

Then wait at least one full minute before you say anything. This long silence may make them uncomfortable enough to say something. If they do start talking, listen carefully.

Don't Give Up

Dealing with difficult people takes practice, so don't get discouraged.

Although these strategies won't change the difficult people, they will break their ability to interfere with your effectiveness,” says Bramson. “Most important, you'll feel more confident and you'll start to enjoy your workdays.”

So, remember, we are dealing with human, don't take it easy!



Wednesday, July 29, 2009

Tips Menghilangkan Kogutan


Post ini adalah khas untuk golongan2 yang kuat meginum macam sia..

Kogutan merupakan suatu perkara biasa yang berlaku selepas semalaman Moginum. Kogutan adalah suatu fenomena dimana seseorang mengalami pening-pening lalat keesokan harinya, tidak cukup tidur, kurang bermaya dan pergerakan tu lambat pick up sikit akibat pengambilan alkohol yang berlebihan.

Ow ya.. mungkin ada yang kurang tahu apakah tu kogutan kan.. dalam bahasa Inggerisnya adalah "Hang Over": -describes the sum of unpleasant physiological effects following heavy consumption of alcoholic beverages. The most commonly reported characteristics of a hangover include headache, nausea, sensitivity to light and noise, lethargy, dysphoria, diarrhea and thirst- , dan Bahasa Malaysianya pula adalah "pening-pening"..haha..

Kepada sesiapa yang buntu akal suda, nda tau cara kasi hilang kogutan, sini, terdapat beberapa cara untuk menghilangkan kogutan yang sia cadangkan:

1. Minum 2 gelas air sebelum tidur....walaupun mabuk Smiley
2. minum 1 gelas jus limau kapas + gula, kasi suam2
3. makan maggi laksa.. kasi padas, kasi panas!
4. mandi.. kasi segar sikit badan...
5. exercise.. pigi tabasan! bila tangahari.. mmg ilang terus itu kogutan.
6. buli juga kalau minum setin sitaut lapas bangun. kasi lawan tu kogutan. tapi sia rasa ini buli pakai untuk sesetengah urang ja la
7. Ambil segelas air suam,larutkan garam sedikit je.gan terlalu masin,kemudian ambil 2 biji panadol bersamaan 1gm.telan panadol tersebut bersama air suam tadi,necaya pasti hilang kogutan.kalau masih lagi kogutan bagus pi jumpa doktor ambil medical certifacte atau sick leave - Tidak Digalakkan sama sekali!

8. Ada bapa sia cakap, kalau kogutan, p minum air kelapa.. kompom hilang kogutan debilang..
9. Ni lagi satu petua bagi mereka yang p moginum time week day, pas tu bisuk mau p keja kan.. cara kasi hilang kogutan, awal pagi p makan mi sup panas2.. yg panas punya tau.. ko talan2 saja sup dia.. biar badan berpeluh, trus segar tu..
10. last sekali, mesti banyakkan minum air la..

Hmm.. tujuan sia kasi post ni, sbb banyak kawan2 sia yang kogutan saja bah.. sampai kana call2 lagi mau p opis..wakakakaka..

cheers..





Monday, July 20, 2009

Peperiksaan PTD kali ke-2..

Skali lagi... sia telah dipanggil untuk menduduki peperiksaan PTD kali ke-2 untuk tahun ni... hmmm..rasa tekejut juga sia bila kana panggil sekali lagi.. so rupa2nya.. setahun ada 2 kali pula panggilan dia kan..hehehe.. so sia pun mau try juga la ni kali..

Urang bilang, Peperiksaan PTD adalah peperiksaan yang palin susah skali... sbb jarang yg akan dapat masuk tu.. Huh! ya memang btul.. ada kawan sia yg 6 kali suda ikut exam. nda juga lepas2.. so sepa yg dapat tu exam..kira bertuah la kan... Menurut sumber-sumber yang boleh dipercayai.. kalau peperiksaan PTD ni.. contohnya la dalam 8000 yg ambil.. mungkin 80 jak yg lepas,... hmmm... mimang butul juga.. sbb dlu time sia p exam.. dalam ramai2 kawan sia... saturang pun teda yg lepas...

so sia pn dengan rajinla, merujuk beberapa sumber di internet,.. bukan pasal mau berjaya.. tapi pasal menanamkan semangat... hmm lagipun sia kan pemalas.. so jangan harap la dapat.. but sia kan cuba sedaya upaya sia la... so ni la beberapa interesting perkongsian yg sia terbaca...

1. Lihat tajuk di atas...
Saya akan ambil peperiksaan walaupun sudah habis melanjutkan pelajaran!
Saya akan menduduki exam PTD buat yang kesekian kalinya. Kalau tak salah saya, mungkin ini kali yang ke 6 atau ke 7. Huh..sudah banyak kali saya berusaha... =)

Walaupun telah banyak kali saya menduduki peperiksaan ini, hanya sekali sahaja saya pernah lulus dan berjaya sampai ke peringkat PAC PTD (assessment centre), iaitu peringkat ke2 dalam peringkat untuk menjadi seorang PTD.

Namun, kenapa saya tidak juga berjaya dengan jayanya untuk lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan tersebut walaupun saya telah berpengalaman dan 'familiar' dengan bentuk-bentuk soalannya? Jawapannya mudah...

Pertama - mungkin jawapan saya tidak mengikut kriteria dan ciri-ciri yang dikehendaki oleh pemeriksa.

Kedua - mungkin saya tidak bersungguh-sungguh menjawabnya.

Ketiga - mungkin markah saya untuk semua seksyen soalan tidak seimbang.

Keempat - bukan rezeki saya lagi...

Maka, di entry ini, saya ingin berkongsi pengalaman saya yang sudah berkali-kali pergi menduduki exam ini. Bukan untuk berlagak atau menunjuk-nunjuk, tapi sekadar berkongsi pengalaman, dan yang penting anda JANGAN PUTUS ASA seperti saya walaupun selalu sahaja gagal!
Huuuu.... (^_^)

Sepanjang pengalaman saya menjawab peperiksaan bertulis PTD ini, bagi saya bentuk soalannya sama sahaja dan kadang kala memeningkan dan sedikit mengelirukan. Peperiksaan berjalan selama satu hari, dari pagi hingga ke petang.
Jadi, saya nasihatkan kepada anda yang terlibat (akan pergi ke exam ini), supaya bersiap sedia dengan bekalan makanan dan air kerana kadang-kadang tempat peperiksaan seperti sekolah, dewan, pusat-pusat kerajaan, kantin atau tempat makan nya tutup memandangkan hari cuti. Tetapi, hal ini tidak menjadi masalah kepada mereka yang datang dengan kenderaan sendiri. Selain itu, bersiap sedia juga dengan telekung (bagi wanita) kerana pasti sukar untuk menggunakan telekung wakaf yang terhad serta jangka masa rehat yang terhad juga.

Terdapat 5 seksyen, seksyen A hingga E. Boleh rujuk pada belakang surat SPA yang dipos kepada anda.

Seksyen A berkaitan dengan pengetahuan am Malaysia serta alam sekeliling. 60 soalan, perlu dijawab dalam masa 45 minit.
Banyak mengenai pentadbiran, pemerintahan dan perlembagaan negara. Buku rujukan yang berguna - Malaysia Kita, Perlembagaan, buku Sejarah sekolah menengah...
Tetapi, bagi soalan yang berkisar tentang pengetahuan am/alam sekeliling, ia memang benar-benar menguji tahap pengetahuan am anda. Mana tidaknya, banyak soalan di luar jangkaan yang akan anda temui yang kadang kala anda tidak pernah tahu atau malas ingin ambil tahu. Pernah saya bertemu soalan yang bertanyakan tentang negara tuan rumah Piala Dunia la, pemenang award Nobel la...dan sebagainya...
Oleh itu, bersedialah dengan pengetahuan-pengetahuan am, bacalah segala macam bahan bacaan yang anda ada! =)

Seksyen B pula adalah berkaitan dengan daya menyelesaikan masalah yang perlu dijawab selama 45 minit sebanyak 40 soalan.
Kemahiran logik, interpretasi & analisis data serta konsep Matematik yang hanya merangkumi silibus SPM. Berdasarkan pengalaman saya, jarang saya dapat menyemak semula pengiraan dan jawapan saya dalam masa 45 minit dan kadang kala tidak cukup masa untuk mengira dan kesudahannya tanda saja sesuka hati anda! Soalan kemahiran logik, selalunya memang saya tidak sempat untuk memikirkan selogik-logiknya memandangkan penerangannya sahaja sudah cukup panjang untuk dibaca dan difikirkan!

Seksyen C, antara bahagian yang mudah kerana menguji kefahaman Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris seseorang. Seperti soalan PMR atau SPM kertas 1, kemahiran memindahkan maklumat, tatabahasa & kosa kata. Perlu menjawab 40 soalan dalam masa 45 minit juga.

Seksyen D dan E memerlukan anda menulis esei dalam Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris selama sejam untuk setiap esei. Terdapat 3 soalan, dan anda hanya perlu menjawab satu sahaja. Soalan esei biasanya berbentuk 'direct', seperti soalan ketika SPM, berkaitan dengan keadaan semasa di negara kita. Contohnya soalan tentang kesan, cara mengatasi masalah, cadangan menangani, akibat daripada sesuatu dan sebagainya. Esei Bahasa Melayu memerlukan 300-500 patah perkataan, manakala esei English dalam 200-300 patah perkataan sahaja.

Saya mempunyai lebih daripada 10 orang rakan-rakan yang telah pun berjaya bergelar seorang PTD. Pernah juga saya bertanya kepada mereka tips-tips untuk lulus peperiksaan bertulis ini. Namun, kebanyakan mereka memberikan 2 jawapan yang sama...

"ko kena jawab betul-betul, poyo-poyo...pastu pastikan ko akan dapat markah average je untuk semua bahagian..."

"aku pun tak tau mcm mana boleh lulus...rezeki kot...so, kena percaya pada rezeki masing-masing la..."

Huu...bagi saya, saya sangat percaya pada rezeki yang dikurniakan olehNya. Sebab kadang-kadang usaha yang sungguh-sungguh tanpa tawakal dan percaya pd kurniaanNya pun, tidak membawa apa-apa makna...kan?

Oleh itu, kepada anda yang pertama kali ingin menduduki exam ini, diharap pengalaman saya dapat memberi sedikit panduan dan membuka mata, hati & fikiran anda untuk melakukannya bersungguh-sungguh dan penuh harapan. Tetapi, jangan terlalu menaruh harapan yang terlalu tinggi kerana mungkin anda akan kecewa...Cubalah sebaik mungkin dan berusahalah bersungguh-sungguh!


Ish.. sia ambil ni saja la perkongsian...panat plak membaca...

So apakah persediaan peribadi sia menjelang peperiksaan ini yg bakal diadakan pada 8/8/09?

1. Kabinet Malaysia
2. Konsep 1 Malaysia
3. Mengkaji beberapa acara besar yg pernah berlaku di Malaysia
4. Pengajian Am
5. Sejarah
6. Matematik
7. Isu-isu semasa
8. Dasar2 kerajaan spt DEB..
9. Perlembagaan malaysia
10. Rajin baca newspaper
11. Rajin tingu berita..
13. dan sebagainya...

Saya akan buat persediaan yang mantapla untuk exam kali ini..dan kepada kawan2 yang sama2 saya berjuang nanti... kita buat yg terbaik k.. jangan ambil mudah perkara ini.. buat betul-betul.. dan Jangan Putus Asa...

Good Luck..


Wednesday, July 8, 2009

Change of blogspot URL


Dear All,

For your information, i've change several of my Blogspot URL

1.http://tambunanku.blogspot.com changed to http://daerah-tambunan.blogspot.com/
2.http://bossingholy.blogspot.com changed to http://my-holycross.blogspot.com/
3.http://bossingfriend.blogspot.com changed to http://dailythinkingofme.blogspot.com/

My general blog still the same. teda ubah punya..very sorry for the inconvenience caused.

So my friends... enjoy reading..

God Bless you all..

Tuesday, July 7, 2009

Event Management & Event Consultancy

For those who needs us, we offer:

1. P.A & Lighting System
2.Cultural Show
3.Local Artist Management
4.Modelling Agency
5.Dinner Arrangement
6.Karoke System
7.Disco Machine
8.Dance Group
9.Video Production
Professional Photography
10.Professional Emcee
11. Etc..

We are based in Sabah, whoever interested, feel free to email me: fidelis@sabahtourism.com ,

thanks,




Sunday, July 5, 2009

Condelence to the legendary Tingur Bulawan singer's Family


The first time heard this song, i really sure, it was a woman.. huh, with unique and beautiful voice, the singer was a man named Sakril Sidik. Sakril suffering from Thalasemia, and finally, he was called for eternal rest at the age of 24. May God Bless you.. and we always love you.






Thursday, July 2, 2009

Iklan Jawatan kosong di ITNM


Iklan Jawatan Kosong ITNM

ITNM sebuah organisasi terjemahan unggul yang menyediakan khidmat penterjemahan dan kejurubahasaan dalam pelbagai bahasa mempelawa individu yang dinamik untuk jawatan berikut :-


Eksekutif Kanan Teknologi Maklumat

Kelayakan :
  1. Ijazah dalam bidang teknologi maklumat.
  2. Sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan.
  3. Fasih dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.

Eksekutif Kursus & Latihan

Kelayakan :
  1. Ijazah dalam bidang berkaitan.
  2. Kemahiran komunikasi yang tinggi.
  3. Sekurang-kurangnya 1 tahun pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan.
  4. Fasih dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.
  5. Mempunyai lesen kereta dan motor (B2 & D) yang sah.
  6. Pengetahuan dalam bahasa lain adalah diutamakan.

Pegawai Khidmat Pelanggan

Kelayakan :
  1. Berpewatakan menarik dan mempunyai kemahiran komunikasi yang baik.
  2. Sekurang-kurangnya diploma dalam bidang berkaitan.
  3. Boleh berkomunikasi dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.
  4. Pengetahuan dalam bahasa lain adalah diutamakan.

Kerani/Penyambut Tetamu

Kelayakan :
  1. SRP / SPM
  2. Fasih dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.
  3. Mempunyai kemahiran berkomunikasi yang baik.

Permohonan hendaklah menggunakan Borang Permohonan Jawatan yang boleh didapati di ITNM atau hantarkan resume anda dengan menyertakan sijil dan sekeping gambar berukuran pasport ke alamat :-

INSTITUT TERJEMAHAN NEGARA MALAYSIA BERHAD,
Wisma ITNM, No. 2 Jalan 2/27E, Seksyen 10, Wangsa Maju,
53300 Kuala Lumpur.
( u.p : Unit Sumber Manusia )

Untuk maklumat lanjut, sila layari : http://www.moe.gov.my/tayang.php?laman=pemberitahuan&unit=utama&info=240&bhs=my&mod=baca

Malaysian Established Artist - New Rates

Hi everyone, here is the new rate of the Malaysian Established artist. Just check the picture below.. i malas nak taip2.. scan trus.. lagi senang kan.. hehe.. anyone need consultancy about this, just contact or email me fidelis@sabahtourism.com. i'm not manager for this but, i'll assist you to the right person.. thanks