Wednesday, July 29, 2009

Tips Menghilangkan Kogutan


Post ini adalah khas untuk golongan2 yang kuat meginum macam sia..

Kogutan merupakan suatu perkara biasa yang berlaku selepas semalaman Moginum. Kogutan adalah suatu fenomena dimana seseorang mengalami pening-pening lalat keesokan harinya, tidak cukup tidur, kurang bermaya dan pergerakan tu lambat pick up sikit akibat pengambilan alkohol yang berlebihan.

Ow ya.. mungkin ada yang kurang tahu apakah tu kogutan kan.. dalam bahasa Inggerisnya adalah "Hang Over": -describes the sum of unpleasant physiological effects following heavy consumption of alcoholic beverages. The most commonly reported characteristics of a hangover include headache, nausea, sensitivity to light and noise, lethargy, dysphoria, diarrhea and thirst- , dan Bahasa Malaysianya pula adalah "pening-pening"..haha..

Kepada sesiapa yang buntu akal suda, nda tau cara kasi hilang kogutan, sini, terdapat beberapa cara untuk menghilangkan kogutan yang sia cadangkan:

1. Minum 2 gelas air sebelum tidur....walaupun mabuk Smiley
2. minum 1 gelas jus limau kapas + gula, kasi suam2
3. makan maggi laksa.. kasi padas, kasi panas!
4. mandi.. kasi segar sikit badan...
5. exercise.. pigi tabasan! bila tangahari.. mmg ilang terus itu kogutan.
6. buli juga kalau minum setin sitaut lapas bangun. kasi lawan tu kogutan. tapi sia rasa ini buli pakai untuk sesetengah urang ja la
7. Ambil segelas air suam,larutkan garam sedikit je.gan terlalu masin,kemudian ambil 2 biji panadol bersamaan 1gm.telan panadol tersebut bersama air suam tadi,necaya pasti hilang kogutan.kalau masih lagi kogutan bagus pi jumpa doktor ambil medical certifacte atau sick leave - Tidak Digalakkan sama sekali!

8. Ada bapa sia cakap, kalau kogutan, p minum air kelapa.. kompom hilang kogutan debilang..
9. Ni lagi satu petua bagi mereka yang p moginum time week day, pas tu bisuk mau p keja kan.. cara kasi hilang kogutan, awal pagi p makan mi sup panas2.. yg panas punya tau.. ko talan2 saja sup dia.. biar badan berpeluh, trus segar tu..
10. last sekali, mesti banyakkan minum air la..

Hmm.. tujuan sia kasi post ni, sbb banyak kawan2 sia yang kogutan saja bah.. sampai kana call2 lagi mau p opis..wakakakaka..

cheers..





4 comments:

Clarence said...

bosku, macam saya kenal saja tu kawan ko yg kogutan ko bilang tu..sampai kana kol2 lagi ni..hahahah

Bossing said...

bosku.. sepa tu ah yg kana call2 tu? wakakakaka.. kin malu sija.. buruk lagi tu alasan dia..hahaha.. ni laini kalau kadai cina saja

fingerstylo said...

mcm sa jak tu bossing wakakakak...tapi sa kasi mati hp tau tu....hahahhahaha

Bossing said...

wakakakak.. bos.. macam ko kan.. wakakaka.. ada macam sia juga kaitu?