Thursday, November 26, 2009

Bamboo Music Festival 2009

Tersebutlah sebuah kisah, dimana Pesta Muzik Bambu telah dijalankan di Dewan Tun Hamdan, Tamparuli pada 25 November 2009..
Maka ini la salah satu persembahan yang telah dijalankan iaitu Tarian Magunatip, yang buli lah kampung-kampung debilang diurang.. erm.. Persembahan yang tidak berapa menjadi bila penari utama tertendang bambu ketika Muzik Magunatip yang keseluruhannya daripada bambu dimainkan.. hehe.. nda pa..
Ni la skuad Muzik yang kira bulitahan, kalau well organized, mimang ok juga durang main ni..( minta maaf, gambar galap sikit.. biasalah kamera buruk).. Ada beberapa lagu yang telah dimainkan iaitu Sayang Kinabalu, dan.. erk.. lupa sudah pula. Yang menariknya, Orchestra ini telah disertai oleh pemain muzik bambu dari negara jiran iaitu Filifina.


Ni pula adalah kumpulan yang berasal dari indonesia giteww... Pemain Angklung..
Ni adalah time perarakan Rampanau di luar Dewan Tun Hamdan.. begitu garang MC ketika tu... antara perkataan yang sia masih ingat " Sepa yang inda pandai naik .. jangan guna! kalau kena kereta orang.. kamu yang bayar!" gitewww....juz kidding lorrr...

Datuk Jahid Jahim, yang masih berbakat menggunakan Rampanau.. erm.. c Datuk sedang memperlihatkan bakat beliau...
Para peserta yang masing2 telah bersedia untuk berlumba. kita tengok sepa yang menang...
baru saja dilepaskan.. laju macam berlari 100 meter! amazing-amazing...
nah.. sepa la kunun yang menang kan..

antara contoh model Rumah bambu yang sempat sia snap.. banyak lagi tapi malas mau kasi kuar.

peralatan muzik bambu.. apa sudah nama dia ni.. lupa plak sia.. Kulintangan??
sia pun cempion juga bah.. sapa bilang nda cempion...

Tersenyum lebar ketika berjaya mengimbangkan badan.. sebenarnya, paling penting ketika menggunakan Rampanau adalah keseimbangan badan.. Bogitu bah!


Kalau singgah Tamparuli, jangan dilupakan begambar di Jambatan Tamparuli.. Jambatan yang sangat popular kerana ada ceritanya yang tersendiri.. Dalam sebuah lagu especially.. iaitu Jambatan Tamparuli..

Sekian dan Terima Kasih!

Tuesday, November 24, 2009

Amazing Race! Kiulu 4M Challenge!!

Manampatau - very easy this one.. i can do this
Mamangkar- wah.. must be interesting yo!
Manangkus- wow. . i would like to say.. NO COMMENT! penat sampai mau muntah kali..
Mamarampanau- long time ago, i love to play this.. like i have a hidden talent on this.. just wait and see la.. samada sia buli bejalan guna bambu lagi ka nda.. hehe
Photographers invited to take shots!

I'm in this time?? OMG, but i believe that i can do this.. huh!

The Kiulu 4M is a traditional extreme sports competition which features 4 traditional activities which play up one’s survival skills. It incorporates the four Ms in Kadazandusun: Manangkus (running), Mamangkar (bamboo rafting), Manampatau (paddle-swimming with a bamboo pole), and Mamarampanau (walking on bamboo stilts) wherein all activities are to be completed sequentially.

Held in picturesque Kiulu constituency, the 4M challenge beckons participants to join in categories including the Women Open, Junior Open, X-Treme 5M Men Open, Mixed Double Open, 5M Open, Press/media, and an additional special category for participants from the corporate and government sectors.

The Kiulu 4M challenge promises an exhilarating wet and wild time for all. Still open for registration! Call 088-232121.

Photographers most invited to take their hilarious shots!

I'm in this time to break the rules! How about you? erm.. see you there!!

Monday, November 23, 2009

Syafinaz in Kota Kinabalu??

Fidelis, Tunku Marina, Syafinaz, Winceslaus
Tunku Marina, Syafinaz & Fidelis
Fidelis & Syafinaz

21 November 2009- Sabah Tourism Awards merupakan acara yang diadakan 2 tahun sekali oleh Lembaga Pelancongan Sabah, dan pada tahun ini, acara ni amat berjalan dengan lancar sekali. Pada tahun ini, terdapat beberapa artis panas dan malatops! yang telah dijemput untuk memeriahkan acara ini. Antaranya adalah Syafinaz, Stacy dan Daphne Iking sebagai pengacara Jemputan.

Syafinaz telah memberikan persembahan yang sangat mengkagumkan dengan suara Soprano yang no comment! nanti sia post gambar2 dia dat night k. bulum ada masa lagi mau post banyak2 ni.. masih kunun sibuk si gaman.. ahaha..



Thursday, November 19, 2009

Naruto Shippuuden 135-136


Today, i'm waiting whole day for this episode. Hampa.. teda juga.. mungkin tengah malam! Bisuk sija la...

Monday, November 16, 2009

Why Is Sex Like Riding A Bike?

1. You have to keep pumping if you want to get anywhere.
2. Its best to wear protective head-gear when going into unfamiliar territory.
3. You can do it with no hands, but its best not to try it until you have a lot of experience.
4. Its easier to learn with the help of someone who has a lot of experience.
5. You can do it by yourself, but its usually not as much fun.
6. Its usually hard to control your speed the first few times you try.
7. Its best to have a soft place to land.
8. You don’t need any special clothing, but you can get some if you are really into it.
9. If your’re with someone who is having trouble keeping up, its usually best to slow down and wait for them.
10. Most people think it looks easy until they try it for the first time.
11. Once you learn, you never forget how.
12. If you fall off get right back on.
13. If you get a flat, try pumping it back up.
14. Remember to signal before you change direction.
15. Make sure that you’ve got a firm grip.
16. Sometimes its nice to have a cushy seat.
17. Once your’re over the top, you can just coast the rest of the way.
18. That’s why some of them are called Mountin Bikes.

Tuesday, November 10, 2009

Monday, November 9, 2009

nah kotoh! jangan menipu lain kali.. haha

Ceritanya bermula disini...
scene 1


scene 2


scene 3



scene 4


scene 5



scene 6


scene 7


bikin panassss.........akhirnya, kena juga.. hahaha

Terima Kasih Datuk

Ni karangan sya dapat dari tempat sepupu sia. ntah dari mana la dia dapat ni.. ok gini, bukan mau mengijik ni, tapi saja-saja hiburan bah.. hehe.. ni budak sa dengar baru tahun 4 bah ni, so cikgu dia suruh la dia bikin karangan yang bertajuk Terima Kasih Datuk. so kalau korang mau baca, bah kamurang klik la ni imej diatas..

seperti yang tertera diatas, ni cikgu suruh ni student kasi improve la.. so dia kana suru buat sekali lagi la kali. so hasil bagi improvement adalah seperti dibawah:
ni budak sebenarnya kan pintar bh ni.. cuba mau kana improve skit la.. haha.. maklumlah kalau mama and bapa pun suda urang kampung, lain la kalau dia ni anak cikgu kan.. hehe..( mungkin sia dlu2 pun ni macam juga kan.. tapi mustahil la.. hehe) i just love this kid. hmm..dia punya imaginasi tu kira tinggi.. nanti bila besar rasanya dia jadi creative thinking punya expert ni kan.. hehe.. nway, enjoy reading..
(sila klik pada imej untuk good view gitewww)



Thursday, November 5, 2009

Lombiding & Pakis

Pakis

Lombiding
Ingredients: Just a couples of onions and garlic sliced, belacan @ fermented shrimp cake/paste and that’s it. ( Jangan lupa garam n ajinomoto).



Pluck the young leaves and shoot only. Just use your finger, you wil be able to feel the hard stem, leave em. Clean with lots of water before cooking it. With a very little oil – half table spoon, caramelised the onions and garlic until the aromas smelled, mix belacan (melted with small amount of water), stir for about 10-15 seconds, mix the vegies, add salt for taste and a pinch of sugar, stir and cook boiled for about 1 minute and 2 minutes the most.


Source: http://donnyien.com/sabahan/sabahan-traditional-food/

wahhh.. sedap kan.. hmmm.. jom lunch!

Wednesday, November 4, 2009

Artis Romania nyanyi lagu Faizal - Cuba



sedang sia baca-baca site Oh Bulan, nampak la kunun ni youtube Artis Amatur Romania yg menyanyikan laku Cuba- dari Faizal Tahir.. Mantap gila.. sampai seberang laut juga pula lagu kita ni kan.. macam ok juga plak dia nyanyi nih.. ada sikit2 sebutan yg len2 skit tapi ok juga.. sa try nyanyi ni lagu gia nanti kalau dapat.. ekekekeke.. wow.. bah dingar,.. jangan tak dingar.. hehe
sepa2 yg minat.. masuk sini k.. http://www.youtube.com/watch?v=V3jKk5e8bWg&feature=player_embedded

Plants need Sex!












wah.. nda sangka.. ada juga tumbuhan ni macam ah.. hahaha