Thursday, November 26, 2009

Bamboo Music Festival 2009

Tersebutlah sebuah kisah, dimana Pesta Muzik Bambu telah dijalankan di Dewan Tun Hamdan, Tamparuli pada 25 November 2009..
Maka ini la salah satu persembahan yang telah dijalankan iaitu Tarian Magunatip, yang buli lah kampung-kampung debilang diurang.. erm.. Persembahan yang tidak berapa menjadi bila penari utama tertendang bambu ketika Muzik Magunatip yang keseluruhannya daripada bambu dimainkan.. hehe.. nda pa..
Ni la skuad Muzik yang kira bulitahan, kalau well organized, mimang ok juga durang main ni..( minta maaf, gambar galap sikit.. biasalah kamera buruk).. Ada beberapa lagu yang telah dimainkan iaitu Sayang Kinabalu, dan.. erk.. lupa sudah pula. Yang menariknya, Orchestra ini telah disertai oleh pemain muzik bambu dari negara jiran iaitu Filifina.


Ni pula adalah kumpulan yang berasal dari indonesia giteww... Pemain Angklung..
Ni adalah time perarakan Rampanau di luar Dewan Tun Hamdan.. begitu garang MC ketika tu... antara perkataan yang sia masih ingat " Sepa yang inda pandai naik .. jangan guna! kalau kena kereta orang.. kamu yang bayar!" gitewww....juz kidding lorrr...

Datuk Jahid Jahim, yang masih berbakat menggunakan Rampanau.. erm.. c Datuk sedang memperlihatkan bakat beliau...
Para peserta yang masing2 telah bersedia untuk berlumba. kita tengok sepa yang menang...
baru saja dilepaskan.. laju macam berlari 100 meter! amazing-amazing...
nah.. sepa la kunun yang menang kan..

antara contoh model Rumah bambu yang sempat sia snap.. banyak lagi tapi malas mau kasi kuar.

peralatan muzik bambu.. apa sudah nama dia ni.. lupa plak sia.. Kulintangan??
sia pun cempion juga bah.. sapa bilang nda cempion...

Tersenyum lebar ketika berjaya mengimbangkan badan.. sebenarnya, paling penting ketika menggunakan Rampanau adalah keseimbangan badan.. Bogitu bah!


Kalau singgah Tamparuli, jangan dilupakan begambar di Jambatan Tamparuli.. Jambatan yang sangat popular kerana ada ceritanya yang tersendiri.. Dalam sebuah lagu especially.. iaitu Jambatan Tamparuli..

Sekian dan Terima Kasih!

No comments: