Wednesday, March 23, 2011

Lama Inda Update Blog : Facebook, Twitter & Blog


Urang bilang, lamaaa sudah sia nda update-update blog sia, maka suatu ketika dulu, sia lah antara urang yang paling gila dan paling update. bah sekarang sia update la kio.

Today's agenda:

Facebook & Twitter merupakan antara 'Social Network' yang paling famous kena guna sekarang. macam sia sendiri, ada 2 Facebook a/c. Bukan mau minta puji tapi ada tujuan-tujuan tertentu. Sia pun pakai twitter juga skarang. Kira menarik juga twitter ni. ' Beginner User', baru mau check-check. Tapi sekarang, Facebook atau Twitter nda berapa selamat. Nda buli post yang bukan-bukan sebab ada saja 'mata-mata' yang melihat dan mengikuti perkembangan. Mau meluahkan perasaan di sana pun sudah sikit sebab ada juga yang tersindir. Paling teruk sekali, yang tiada kaitan pun buli tersindir. Susah lah kalau ini macam kan. Mula-mula saya nda la berapa kisah sangat tapi kadang-kadang perkara kecil boleh menjadi bahan bualan kepada orang-orang dan orang-orang yang di sanaaa..

So sekarang mau hati-hati la mau guna Facebook dan Twitter ni. Jangan hairanlah kalau status di FB selalu yang skema sebab ada beberapa orang yang sensitif. Kemunculan Facebook, Twitter dan beberapa 'Social Network' yang lain menyebabkan Blog ( Blogspot, Multiply, Wordpress) semakin dilupakan. Pada pandangan saya, Blog mempunyai tarikannya tersendiri. Kehadiran Facebook dan Twitter menyebabkan para pelayar internet semakin malas untuk membuka blog kerana pada pandangan mereka, aplikasi Blog adalah sedikit leceh.

Melihat kembali post-post yang sebelumnya di Blog saya, terdapat banyak perkara yang saya telah lalui tanpa disedari. Dan ada beberapa perkara yang mungkin sensitif sedikit tetapi saya biarkan sahaja untuk tatapan masa akan datang. Saya percaya, risiko jangkitan virus melalui Blog adalah rendah berbanding Facebook. Mungkin suatu hari nanti, En Mark Zucherberg terdesak untuk menutup Facebook, so biarlah Blog menjadi 'Back-up'.

So kepada para kawan-kawan yang membaca blog aya, bah jom kita berBlog! dan kepada pembaca-pembaca yang tersangkut pada blog ini, silakan tinggal komen-komen yang positif dan negatif.. No worry!

Sebelum kita memulakan hari0hari yang sangat serius di dalam dunia yang sungguh mencabar ni, mari kita berhibur dulu dengan lagu daripada J Lo!:
Yeah! Life is so amazing and ain't easy!No comments: