Monday, March 28, 2011

12 Pelajar Akademi Fantasia 9 (AF9)


Persoalan akhirnya terjawab apabila ASTRO mengumumkan 12 pelajar yang bakal berentap untuk Akademi Fantasia musim ke-9 ketika suatu sidang akhbar yang telah dijalankan pada hari ini, 28 Mac 2011 bertempat di AEON AU2 Taman Setiawangsa. Acara ini dijadualkan selama 10 bulan dan 3 minggu untuk merebut gelaran Juara AF9. Jangan lepaskan peluang untuk menyaksikan acara yang cukup berprestij ini kerana Ms Queenera Francine Francis Kitingan ( Miss Earth Sabah 2nd runner up) atau 'stage name'nya Nera akan turut beraksi dalam persaingan ini.

Senarai Finalis AF 9 adalah :
Tanakwagu:
Amir
Erul
Azli
Afif
Raqib
Kay

Sumandak:
Lena (Sabah)
Aida
Laika
Miza
Nera (Sabah)
Eka

Bah jangan lepaskan peluang! Mari sokong urang Sabah!

Acara akan start pada 2 April 2011, Jam 9pm, Channel Astro Ria CH104!

SABAH BOLEH BAH!



Wednesday, March 23, 2011

3 perkara yang terlintas di Otak ni hari?



Memandangkan hari ini kurang sikit kerja yang sia mau buat, mari sia share 3 perkara dulu kio.
1.

Kalau di kampung, setiap kali lepas jemur padi, kamiurang akan angkat tu padi p di pintu pagar untuk di angkut oleh pengusaha kilang pemprosesan beras. Kadang- kadang, my mum selalu pesan untuk " Giling Tapai" di salah sebuah karung. Memandangkan my mum tidak berapa champion membaca & menulis ( very 'A' in mengira sebab my mum Jual-jual sayur di Tamu) , so saya punya adik akan menulis nota kecil di karung padi yang perlu "Giling Tapai". Baru-baru saya ada balik rumah, then secara tidak sengaja, ternampaklah note kecil disisipkan di siring-siring pagar.

Ditulis oleh adik saya : "INI KARUNG GILING TAPAI OK!"
Pekerja Kilang proses padi: "ANTI, NANTI KO KASI MINUM OK KIO"

Sistem komunikasi yang kira berjaya juga sampai sia boleh tertarik. Next time sia jumpa ni pekerja, nanti blanja Sagantang haha.
My Car is 'Sumakit!' Last time sia punya kereta kena reverse sana simpangan keluar dari rumah sia. So sia kira mau marah, ni tukang reverse pun minta kasihan betul muka dia. Dia bagi number dia sama sia, supaya buli call. " Bro, saya betul2 mau cepat ni. ko call saja saya k". Sampai sekarang saya call, dia nda sambut2.. Pukitai! Bro sia terpaksa publish number ko la sini untuk tujuan publisiti 0128223800 siapa yang berminat silalah la call dia ni.

Lupakanlah pasal tu. Nanti saya ada duit dlu, nanti saya repair la sendiri. Owh semalam saya termimpi la pula kereta sia. Ngam-ngam ni hari ada draw. Patutkah sia p beli? manatau kena kan. p cuba-cuba saja la. Wish me Luck!
WWF Logo? Ni time saya di balik kampung. Sedang-kacau-kacau my mum di dapur, ter'nokosumpak' la sia nampak logo WWF di batang penyapu. Cuba lihat, memang sebiji macam WWF Logo kan. So saya pun check dengan WWF kerana secara kebetulannya pula kawan saya pun bekerja di WWF.

Tengo betul-betul, ada perbezaan kan! Nda payah lagi confius-confius.

Ain't easy this life bro...


Lama Inda Update Blog : Facebook, Twitter & Blog


Urang bilang, lamaaa sudah sia nda update-update blog sia, maka suatu ketika dulu, sia lah antara urang yang paling gila dan paling update. bah sekarang sia update la kio.

Today's agenda:

Facebook & Twitter merupakan antara 'Social Network' yang paling famous kena guna sekarang. macam sia sendiri, ada 2 Facebook a/c. Bukan mau minta puji tapi ada tujuan-tujuan tertentu. Sia pun pakai twitter juga skarang. Kira menarik juga twitter ni. ' Beginner User', baru mau check-check. Tapi sekarang, Facebook atau Twitter nda berapa selamat. Nda buli post yang bukan-bukan sebab ada saja 'mata-mata' yang melihat dan mengikuti perkembangan. Mau meluahkan perasaan di sana pun sudah sikit sebab ada juga yang tersindir. Paling teruk sekali, yang tiada kaitan pun buli tersindir. Susah lah kalau ini macam kan. Mula-mula saya nda la berapa kisah sangat tapi kadang-kadang perkara kecil boleh menjadi bahan bualan kepada orang-orang dan orang-orang yang di sanaaa..

So sekarang mau hati-hati la mau guna Facebook dan Twitter ni. Jangan hairanlah kalau status di FB selalu yang skema sebab ada beberapa orang yang sensitif. Kemunculan Facebook, Twitter dan beberapa 'Social Network' yang lain menyebabkan Blog ( Blogspot, Multiply, Wordpress) semakin dilupakan. Pada pandangan saya, Blog mempunyai tarikannya tersendiri. Kehadiran Facebook dan Twitter menyebabkan para pelayar internet semakin malas untuk membuka blog kerana pada pandangan mereka, aplikasi Blog adalah sedikit leceh.

Melihat kembali post-post yang sebelumnya di Blog saya, terdapat banyak perkara yang saya telah lalui tanpa disedari. Dan ada beberapa perkara yang mungkin sensitif sedikit tetapi saya biarkan sahaja untuk tatapan masa akan datang. Saya percaya, risiko jangkitan virus melalui Blog adalah rendah berbanding Facebook. Mungkin suatu hari nanti, En Mark Zucherberg terdesak untuk menutup Facebook, so biarlah Blog menjadi 'Back-up'.

So kepada para kawan-kawan yang membaca blog aya, bah jom kita berBlog! dan kepada pembaca-pembaca yang tersangkut pada blog ini, silakan tinggal komen-komen yang positif dan negatif.. No worry!

Sebelum kita memulakan hari0hari yang sangat serius di dalam dunia yang sungguh mencabar ni, mari kita berhibur dulu dengan lagu daripada J Lo!:




Yeah! Life is so amazing and ain't easy!



Friday, March 11, 2011

We call it " Aktiviti Sihat"

Oh gosh! i'm not so call " show off" to put my picture on the top of this post, this blog automatically put it on the top. Sorry guys, don't marah-maha ok hehe. This trip was on last Sunday when my self with my friend went to Pulau Sapi ( Tungku Abdul Rahman Park) . We called this as " Aktivity Sihat". First healthy activity in this 2011! 10 of us : 1. Oscar - Event Planner, 2. san san, 3. Dharryl, 4. Mandy 5. Effy 6. Thomas 7. Jeriol 8. Dona 9. jean 10. Fidelis.

We gather at the Jesselton Point Jetty. Oscar as the event planner collect total of RM22.50 per person, return fare ( exclude jetty tax and island entrance fee). I don't know the excact fare.



We departed from the mainland at 9.30 am and arrived around 9.50 am. Actually, im not in mood during the trip because still "Kogutan" because of the friendship gathering the night before. I forced my self to join this trip because i don't want to dissapoint my friend.
Women's team VS
Men's Team! Opps .......... i was not in this picture because i'm the photographer. Donna replaced me.

To safe budget, everybody brings their own food! " Portluck". As promised earlier on, this activity is " Aktiviti Sihat", so no alcohol. But i wonder, why the Level 5 bottle was there? Miracle happened everywhere!

all of them enjoying the moment. Taking picture, relaxing....













Life is so wonderful!